Saturday, September 25, 2010

Peribadi 2

Kolak-kalik dari buku Peribadi, terfikir untuk meroka peribadi diri. inilah analisis peribadiku:

Analisis mengikut kiraan tarikh lahir:

Nombor lahir: 1

Analisis: Dari dulu memang suka kepada nombor satu, tak tahu kenapa. Baju jersi dibuat nama “ONE” dan dibawahnya tulisan nombor satu. Emel dan blog juga ada “ONE”. Tapi, dalam pelajaran dapat nombor satu memang tak. Sukan jauh sekali, nombor satu dari belakang… Pancit… Kesukaan kepada nombor ”1” lama kelamaan membuatkan diri berfikir. “1” merujuk kepada “Ahad”. Tiada lain hanya Yang Esa, penafian kepada yang lain selain Tuhan yang satu. Maka, diletakkan tekad, moga dengan kesukaan kepada “1” sentiasa mengingatkan diri untuk kembali kepada satu-satunya Tuhan dan satu-satunya tempat bergantung.

2. Sifat: Ketulenan

Analisis: Apa yang tulen? Kulit gelap yang tulen? Ha ha ha. Barangkali ketulenan pada “menjadi diri sendiri”. I am what I am. Aku adalah aku. Aku suka untuk melihat dasar atau erti sebenar pada suatu hal. Erti sebenar dihidupkan, erti sebenar diri, dasar perjuangan dalam diri dan proses mencari itu berterusan… mencari ketulenan pada apa yang hadir… bukan kepura-puraan… erm, anda rasa betulkah aku begini?

3. Hadir dengan idea baru

Analisis: Ya kah? Buntu mencari idea… Menagih ilham dari Tuhan…

4. Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri

Analisis: Tak dapat satu cara, cari cara lain. Ada banyak jalan… seperti lagu Frank Sinatra, My Way

5. Anda merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi

Analisis: Jujur? Sesekali bila terlalu jujur menyakitkan hati orang pula, tapi tidak jujur pun sakit juga… Diplomasi payah nak diterapkan dalam diri. Ada orang kata, aku fikir dan putus seorang diri saja… ya kah? (T,T) barangkali kerana sifat yang di bawah ini…

6. Anda suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasaannya adalah pemimpin atau boss

Analisis: Ha ha ha yang paling aku suka jadi boss! Give Orders! Macam pegawai tentera. Give the best of what you have… (tapi nampaknya sifat ni tak menentu juga dalam diri. Bila si M datang, MALAS memanjang…

7. Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik Anda

Analisis: Agak-agak apa kerja yang sesuai? Ha ha Berternak ikan, ayam, itik, kambing, lombu dan kobau seperti kawan dari selatan Malaya.

Yang ini keterangan berdasarkan bulan. Yang ini siapa-siapa yang hendak nilai diri aku silakan jawab sama ada Ya, Sedikit atau Tidak pada komen (Kalau rajin). Cth: 1. Ya 2. Tidak 3. Sedikit

1. Suka berlawak (Ya / Sedikit / Tidak)

2. Mudah tertawan kepadanya

3. Sopan santun

4. Caring terhadap orang lain

5. Berani dan tidak tahu takut

6. Orangnya agak tegas

7. Bersikap kepimpinan

8. Pandai pujuk orang lain

9. Terlalu pemurah

10. Bersikap ego

11. Nilai harga diri yang sangat tinggi.

12. Dahagakan pujian

13. Semangat juang yang luar biasa

14. Cepat marah & mudah mengamuk

15. Mudah marah apabila cakapnya dilawan

16. Sangat cemburu

17. Daya pemerhatian yang tajam & teliti

18. Cepat berfikir

19. Fikiran yang berdikari

20. Suka memimpin & dipimpin

21. Sifat suka berangan

22. Berbakat dalam seni lukis

23. Hiburan & silat

24. Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk

25. Cepat apabila ditimpa penyakit

26. Belajar untuk relaks

27. Sikap kelam kabut

28. Romantik

29. Pengasih, penyayang

30. Suka mencari kawan

Sila tambah nasihat anda pada penulis jika ada.

Terima kasih kerana membaca artikel kali ini. Kepentingan mengenal diri mampu membantu diri memanfaatkan kekuatan dan memperbaiki kelemahan untuk menjadi manusia yang berfungsi secara optimum!

3 comments:

  1. Salam. saya bukan seorang yg rajin, so saya malas nk nilai pak wawan, memandangkan saya pun tak kenal sangat dgn pak wawan. hehe. maaflah ye. Cuma satu je soalan, pak wawan suka ke lagu2 lama macm frank sinatra @ michael buble? kalau ye nmpknye org yg lahir bulan 8 ni klasik2 org nye (analisis sendiri).

    ReplyDelete
  2. pak wawan x tahu sama ada org bulan 8 ni klasik atau tak, tapi pak wawan mmg suka pada lagu2 klasik. Ebiet G. Ade, Carefree, M.Nasir, Alleycats, Nada Murni... I'am Traditional... (^,^)

    ReplyDelete
  3. Actually, sume org ada.. tapi terjemahan dari individu itu yang tersendiri...

    woow... Klasssik...

    Jemput mai USIM, ada Ramli Sarip 9 Oktober...
    Mai jgn tak mai...ha221

    ReplyDelete

There was an error in this gadget