Saturday, January 17, 2009

Kemas kini



Dahulu sewaktu orang lain asyik dengan blog, terasa ingin tahu dan memiliki blog sendiri. Seronok tengok orang lain memuat naik pelbagai perkara dalam blog mereka. Ada yang rajin menulis artikel, ada yang papar gambar-gambar, ada yang seronok dengan muzik.
Waktu itu semangat berkobar-kobar mahukan sebuah blog. Macam-macam hendak isi. Pelbagai konsep hendak diterapkan.

Kini nak mengemaskini pun payah. Setelah sekian lama tidak menulis, otak seakan membeku. Apabila nak mula menulis, duduk di depan komputer termemung apa aku nak tulis, bagaimana nak mula, ayat apa nak mula dulu… bila dah mula, tiba-tiba terhenti di pertengahan ayat. Artikel tulis tidak habis. Suku jalan, separuh jalan, yang hanya ada tajuk pun ada. Hilang idea. Tergantung ayat tidak tahu bagaimana nak sambung. Isi pula berterabur. Melompat-lompat dari satu isi ke satu isi. Dating idea, tak dapat pula nak kembangkan. Berhari-hari nak tulis satu artikel.

Tulis artikel, berkisar tentang apa? Fasal diri? Entahlah... Bila difikirkan kembali, diri ini ketandusan. Ketandusan ilmu! Ketandusan membugar budaya ilmu!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget