Thursday, September 25, 2008

Puasa ku di bumi Malaysia dan “Puasa” dia di bumi bencana

Buka petang ni nak makan apa? Tak tahu nak makan apa? Terlalu banyak pilihan? Semua sedap?


Hanya ada air. untungnya dapat melegakan tekak walau hanya seteguk air...Makan sampai kenyang? Senak perut sampai makanan nak terkeluar semula?Entah berapa lama perut tak terisi...Makanan berbuka banyak berlebih? Takde orang nak makan? Buang?Jangan buang, mintak sikit saya lapar! Tolonglah!Tak sabar tunggu masa berbuka? Lapar ye? Nafsu dah tak tertahan?


Sudah lama mereka bersabar. Kesabaran mereka lebih hebat...Dah dekat nak raya. Beli baju baru untuk raya untuk tahun ni? Berapa helai? 1, 2 atau 3? Warna apa? Corak apa? Tahun lepas berapa baju yang baru?


Baju raya? Mereka, tiada pilihan... hanya ada kulit.Tolonglah beritahu pada apa yang akan kalian lakukan? Apakah kalian tidak mahu mendoakan sekurang-kurangnya?


Kita hari ini, di bumi ini, cukup senang dan gembira. Tidakkah kita mahu berkongsinya dengan mereka bagi menghilangkan kesedihan dan keperitan yang tertanggung di bumi bencana?


Bersyukurlah!!! Hentikan segala perbuatan sia-sia, mula mengisi hidup dengan berjasa!!! Bentuk diri berakhlak murni hari ini, segala ilmu dipelajari, agar kelak kita mampu untuk berbakti!!!


SUARAKAN UNTUK MEREKA!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget